Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize společnosti

Různé krize, jako přirozený spojenec života společnosti a jejich léčení. Výhody kapitalismu během krize.

V minulém článku uvedené podstatné mravní hodnoty kapitalismu umožňují jako žádné jiné se dále rozvíjet a zhodnocovat tím, že vytvářejí optimální podmínky pro uplatňování celé řady etických hodnot, bez kterých jsou nemyslitelné životní úspěchy kteréhokoliv člověka: Pracovitost, tvořivost, podnikavost, aktivita, iniciativa, odpovědnost, schopnost, moudrost, chápavost, spontánnost, důslednost, pečlivost, ctižádost, ukázněnost, skromnost, pokora, ohleduplnost, slušnost, naděje, optimismus, radost, humor atd. atd.

Nespornou výhodou kapitalismu je, že ve svém vývoji dospěl do stádia uplatňování všech uvedených principů ve své kompletnosti, souvislostech a vztazích. K jeho přednostem také patří, že mu nemusíte věřit, nemusíte ho velebit, oslavovat, nemusíte se k němu modlit, nemusíte s ním souhlasit. Můžete na něj nadávat, myslet si o něm můžete cokoliv. Kritiku na něho umí, jako nikdo jiný, využívat ve svůj prospěch. Kritiku nezakazuje, nebojí se jí, ani nikoho za ni neexkomunikuje. Naopak, všem různým nespokojencům dává možnost se realizovat.

Samozřejmě že vývoj uplatňování celého komplexu hodnot není, ani nemůže být přímočarý, bez výkyvů a že se také samozřejmě vytvářejí podmínky pro opak kladných hodnot pro záporné.

Neboť !

Co mají v rukách, hlavách a srdcích nedokonalí, nepoučitelní a tak rozdílní lidé, nemá šanci být dokonalé, ideální. Zákonité je že se i střídají úspěchy i neúspěchy, vítězství i porážky, omyly a chyby a jejich obtížné, liknavé napravování a někdy i nenapravování. Existují nejen jednotlivci ale i celé skupiny, by i státy, kteří různými  podvodnými a zločinnými machinacemi zneužívají prospěšné, kapitalismu vlastní hodnoty. Bohužel ani v budoucnosti tomu nebude, ani nemůže být jinak, pokud se budou rodit lidé v té podobě jako dosud.

Krize hospodářské, finanční,  politické, mravní atd. jsou nedílnou součástí celé společnosti včetně kapitalismu. Od jejího počátku jsou to průvodní jevy, které je nutno bez jakýchkoliv pochyb omezovat, důsledně řešit. Jednak soustavou výchovných prostředků a tím předcházet negativitě. Za druhé důsledně odhalovat, skutečnými fakty dokazovat a posléze trestat následky negativ. Míra úspěšnosti tohoto náročného, složitého a obtížného procesu je zárukou toho, že krize se stává současně i léčbou , je ozdravným procesem a dochází k rehabilitaci hodnot kapitalismu.

Ale !                                                                                                                                               

Ani při důsledném a odpovědném využívání  všech prostředků nelze očekávat úplné vymýcení různých podvodů a zločinností. To je lidsky nerealizovatelné, nepřirozené. Hodnoty, které  kapitalismus uplatňuje si nevymyslel, jsou nashromážděny od antiky, od pohanů až dodnes. Tyto hodnoty tisíciletími osvědčené za to nemohou, že je někteří lidé zneužívají k různým podvodům, že je deformují. Mohou za to konkrétní lidé v kapitalismu žijící. V případě, že by byly viníky uvedené hodnoty, tak by musely být různě postihovány omezovány a třeba i zrušeny, což je nebetyčný nesmysl, zánik civilizace.

Jenom možnost zneužívání kteréhokoliv jevu, věci, hodnoty není důvod k jejich odmítání, či likvidaci, to bychom v podstatě nic neměli, neexistovali bychom. Po celou dobu civilizace se zneužívali a zneužívají dosud nejen lidé, ale zneužívá se i pravda , láska, lež, nenávist, práce, peníze, talíř, nůž atd. atd., zneužívat se dá cokoli, i bůh.

V posledních několika letech se doslova roztrhl pytel názorů o krizi kapitalismu, hovoří se o modelu, který se přežil, o jeho konci a nutnosti ho nahradit modelem jiným. Všechny tyto a podobné úvahy jsou podobné v tom, že se neustále opakují v podstatě po celou dobu existence kapitalismu.

V polovině 19. století konec kapitalismu „vědecky“ zdůvodnil Marx. Po více jak 160-ti letech současní „vědátoři konce kapitalismu“ se o Marxe stále opírají, s ničím novým nepřišli. Do úplného zblbnutí opakují v různých modifikacích jeho zdůvodnění likvidace kapitalismu spočívající především v nepřekonatelném rozporu mezi prací a kapitálem. Tento rozpor měla vyléčit Marxismem neoprávněně nadekretovaná “vedoucí třída společnosti,  dělnická třída“, měla se stát hrobařem kapitalismu.

Výsledek tohoto pohřbívání ?

Sám hrobař jako vedoucí síla se z vedení vytratila, ale zanechal za sebou úplnou spoušť hodnot materie i ducha. Různou měrou byla životně postižena asi jedna třetina obyvatel planety, celý svět byl značně infikován různými socialistickými přeludy.  Uzdravení je v nedohlednu.

Vladimír Houser

Autor: Vladimír Houser | pondělí 7.9.2015 16:23 | karma článku: 7,65 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Vladimír Houser

Práva a povinnosti

Lidská populace již od svého vzniku až dosud je churavá tím, že intenzivněji preferuje svoje úsilí za svá práva a nároky a výrazněji šetří svým úsilím za plnění svých povinností.

27.12.2015 v 19:22 | Karma: 17,39 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Politika

Příliš mnoho lidí žije v přesvědčení, že politika je svinstvo. Tento „názor“ není ojedinělý ani mezi lidmi vysokoškolsky vzdělanými.

13.12.2015 v 21:59 | Karma: 7,73 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Konzumní společnost

Hledači nového systému za kapitalismus a současně jeho „osvícení“ napravovatelé jsou zaujati svým opravárenstvím tak, že zavání, až páchne fušerstvím v podobě odporu k jeho hnací síle – dosahovat zisk, peníze, spotřebu, prospěch.

3.12.2015 v 18:07 | Karma: 14,53 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Terorismus islámských extrémistů

Teroristický útok na několika místech v Paříži a možnost jeho pokračování kdykoliv a kdekoliv prohloubil oprávněnou pozornost a všestranné odsouzení na celém světě.

26.11.2015 v 18:48 | Karma: 26,34 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Kapitál, práce a půda

Zkušenosti z praktického uplatňování marxismu-leninismu ve 20. století více než přesvědčivě potvrdily všem inteligentním lidem, jak devastující pro materiální i duchovní život tato ideologie byla.

17.11.2015 v 18:07 | Karma: 14,91 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 544x
Jsem důchodce, stár 93 let, mající základní vzdělání, původním povoláním dělník v pivovaru. Mám 5 dětí, 8 vnoučat a 8 pravnoučat. Jsem přesvědčený pravičák a budu psát převážně o politice

Seznam rubrik