Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hledání nového modelu za kapitalismus III

Ještě něco o trhu, nejvšestrannějším a nejdůležitějším pilířem civilizace, který po celou dobu její existence nedokázal nikdo tak úspěšně využít jako kapitalismus.

Tržní systém vznikal a pomalu se vyvíjel asi 2000 let před naším letopočtem spontánně, přirozeně, nikdo ho nenařizoval (na rozdíl desatera přikázání). Znát autora trhu, tak by to byl největší hrdina všech dob.

Lidstvo pro své prospěšné soužití, pro svůj všestranný rozvoj ve sféře materie i ducha, pro dobré mezilidské vztahy, pro vzájemné pochopení, odpovědnosti, pilnosti, tvořivosti, iniciativě atd. a to celosvětově zatím nic dokonalejšího k dispozici nemá než trh.

Čím vyšší úroveň uplatňování duchovních hodnot, tím vyšší úroveň hodnot materiálních, bohatství materie i ducha. To vše jsou také cesty ke smyslu  života každého z nás, cesty radosti života, naděje, optimismu, štěstí i humoru.

Copak se dá kterýkoliv jev, problém, kterákoliv situace ve společnosti, v životě lidí řešit bez práce, peněz, cen, odměn, výroby, spotřeby atd. čili hodnotami fungujícími přes trh ?

Trh je platný pro všechny lidi bez výjimky na celém světě. Nezná hranic, nezná národnost, politickou ani náboženskou příslušnost, ani ideové zaměření. Jedinečnost a nenahraditelnost trhu je dána jeho přirozeným vznikem a vývojem a jeho každodenní upotřebitelností všemi lidmi.

Trh nepozorovaně a přesto, nebo právě proto nejkomplexněji, nejhospodárněji, nejúčinněji, nejspravedlivěji ohodnocuje lidskou činnost. Prostřednictvím trhu všichni jeho  účastníci, výrobci, tvůrci, obchodníci, spotřebitelé všech hodnot si vzájemně korigují a uspokojují svoje tak rozdílné a početné zájmy a potřeby.

Všeobecně je známo, že lidé jsou současně tvůrci i spotřebitelé hodnot materie i ducha. Mezi nimi zákonitě existuje rozpor. Jiné zájmy má výrobce a jiné spotřebitel. Vnitřní rozpor v každém z nás je v tom, že jako výrobci a tvůrci hodnot máme sklon k tomu, abychom s minimem námahy a práce získali co nejvíce peněz. Jako spotřebitelé máme sklon k tomu, abychom co nejlevněji získali co nejvíce hodnot. Jedině trh nám úspěšně pomáhá tento náš vnitřní rozpor řešit.

Trh nám také výrazně pomáhá řešit rozpor mezi faktory práce a kapitál, které jsou zákonitými činiteli tvorby všech lidských hodnot, bohatství materie i ducha. Oba mají určující podíl  na tvorbě i rozdělování všech hodnot, a proto by si měli stále uvědomovat, že ani jeden z nich si nemůže přivlastňovat více, než mu náleží. Přisvojí-li si práce při rozdělování více, než jí náleží, přisvojuje to „více“ na úkor kapitálu a tím ho omezuje v další tvorbě hodnot, což má také vliv na zaměstnanost a opačně !

Přisvojí-li si kapitál při rozdělování více, než mu náleží, přisvojuje si to „více“ na úkor práce a tím omezuje koupěschopnou poptávku a omezuje další tvorbu hodnot, což má vliv také na zaměstnanost.

V obou případech v konečné fázi je výsledek nasnadě – chudnutí společnosti, neboť jeden nebo druhý faktor je brzděn ve své nezbytně potřebné činnosti.

Tyto složité a přirozeně rozporuplné procesy tržního systému jsou navíc narušovány různými podvody  a zločinnostmi některých lidí.

Činitelé práce i kapitál by při řešení svých rozporů měli mít trvale a denně na paměti, že ani jeden z nich samostatně není schopen cokoliv vytvořit a tím i rozdělovat, stali by se zbytečnými. Jedině vzájemnou tvořivou spoluprací se stávají určujícími pro vývoj civilizace. Největšího a nejschopnějšího spoluhráče mají v tržním systému.

Trh je systém, ve kterém rozhodující roli má člověk, tvoří ho lidé, využívají ho lidé, prospěch z něho mají lidé. Trh je svobodná lidskost a trvale úspěšný může být jen ve svobodném a demokratickém prostředí.

Za povšimnutí stojí, že levičáci mají plnou hubu péče o lidi, s lidmi pro lidi, humanismu a přitom již tisíciletí úspěšně působící trh jako nejvyšší stupeň svobodného lidství, kde mohou trh omezují a dokonce někteří hlásají dokonalý blud: volný trh je vyprázdněný pojem.

Jestli je něco vyprázdněné, tak jsou to levičácké mozky.

Vladimír Houser

Autor: Vladimír Houser | pondělí 5.10.2015 16:53 | karma článku: 14,70 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Vladimír Houser

Práva a povinnosti

Lidská populace již od svého vzniku až dosud je churavá tím, že intenzivněji preferuje svoje úsilí za svá práva a nároky a výrazněji šetří svým úsilím za plnění svých povinností.

27.12.2015 v 19:22 | Karma: 17,39 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Politika

Příliš mnoho lidí žije v přesvědčení, že politika je svinstvo. Tento „názor“ není ojedinělý ani mezi lidmi vysokoškolsky vzdělanými.

13.12.2015 v 21:59 | Karma: 7,73 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Konzumní společnost

Hledači nového systému za kapitalismus a současně jeho „osvícení“ napravovatelé jsou zaujati svým opravárenstvím tak, že zavání, až páchne fušerstvím v podobě odporu k jeho hnací síle – dosahovat zisk, peníze, spotřebu, prospěch.

3.12.2015 v 18:07 | Karma: 14,53 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Terorismus islámských extrémistů

Teroristický útok na několika místech v Paříži a možnost jeho pokračování kdykoliv a kdekoliv prohloubil oprávněnou pozornost a všestranné odsouzení na celém světě.

26.11.2015 v 18:48 | Karma: 26,34 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Kapitál, práce a půda

Zkušenosti z praktického uplatňování marxismu-leninismu ve 20. století více než přesvědčivě potvrdily všem inteligentním lidem, jak devastující pro materiální i duchovní život tato ideologie byla.

17.11.2015 v 18:07 | Karma: 14,91 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 544x
Jsem důchodce, stár 93 let, mající základní vzdělání, původním povoláním dělník v pivovaru. Mám 5 dětí, 8 vnoučat a 8 pravnoučat. Jsem přesvědčený pravičák a budu psát převážně o politice

Seznam rubrik