Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapitál, práce a půda

Zkušenosti z praktického uplatňování marxismu-leninismu ve 20. století více než přesvědčivě potvrdily všem inteligentním lidem, jak devastující pro materiální i duchovní život tato ideologie byla.

Její zhoubná neživotnost vážně narušila a z části likvidovala pilíře civilizace, zpřetrhala kontinuitu jejího vývoje.

Zkušenosti 20. století, všem těmto lidem také potvrdily a to jednoznačně a bohudík, že kapitalismus podstatné hodnoty civilizace dál prospěšněji uplatňuje a rozvíjí a její kontinuitu dodržuje.

Je logické, že lidé, jak si tyto hodnoty postupně uvědomovali a formulovali, tak se je snaží nejen dodržovat, ale také kladně i záporně, rozporuplně upravovat k obrazu svému a také vzhledem k vývoji.

Rozporuplnost úprav je dána tím, že je vymýšlejí a realizují  rozporuplní a nedokonalí lidé. To je také důvod, proč tyto lidské zásahy mohou být a také jsou nahraditelné na rozdíl od hodnot vzniklých spontánně, nebo byly dány přírodou. Hlavním smyslem jakýchkoliv úprav by měla být optimální možnost uplatňování a rozvoj pilířů civilizace. Jejich narušování, poškozování a omezování jejich působnosti je suverénní doménou levice.

K hlubšímu pochopení škodlivé politiky různých socialistů si kladu otázky.

1) Proč usilovat o rovnostářskou společnost, když je v neřešitelném rozporu s přírodní zákonitostí spočívající ve dvojakosti člověka, přicházejícího na svět s jeho tak rozdílným a trvale se měnícím souhrnem jeho charakterových vlastností ?

2)Proč usilovat o společnost, v níž nebude boháčů ani chudáků, když i snad ten největší blbec ví, nebo by měl vědět, že bohatí materiálně i duchem jsou především proto, že jejich práce je prosycena pilností, schopností, chytrostí, podnikavostí, aktivitou, odpovědností atd. atd. ? Chudí jsou lidé především proto, že se jim v potřebné míře některých těchto vlastností nedostává. Za totality jsme mnozí z nás na vlastní kůži poznali, jaké svízele provází, když sice pilný, ale blbec se stane vedoucím, byť sebemenšího kolektivu. Jak říkával Jan Werich : „Kozel je nebezpečný zepředu, kůň zezadu a blbec ze všech stran“.

Tato konstatování přímo klasicky vyjádřil náš vzorový světový velkokapitalista Tomáš Baťa: „Republika potřebuje mnoho pracovitých, bohatých, pak nebude líných, chudých“.

3) V čem spočívá rovnostářství, když část společnosti – dělnická třída – je vyčleněna z rovnosti a stane se velerovnou, vedoucí silou společnosti na základě „vědeckého bádání a rozhodnutí dvou lidí, Marxe a Engelse“ a z kapitalistů, rolníků a inteligence  se stanou její služebníci ? Podlidé!

Těm služebníkům, kteří se přizpůsobí a naučí se papouškovat něco „z učení všech učení, umění všech umění“ byla s požehnáním komunistů dána možnost se stát členem povolených organizací zastřešených národní frontou. Komunisté jim říkali - prodloužená ruka strany a „všeholid“ dodával – chromá, což definoval na největší organizaci, odborech (ROH) takto: „Poděbrady jsou na srdce a odbory na hovno“.

Komunistům však musíme přiznat určitou prozíravost.

Od r. 1945 jsme žili ve studené válce a ve válkách jsou fronty a bojuje se, a tak jsme v totalitě byli stále ve frontě a furt jsme bojovali. Kromě fronty národní jsme měli po celých 40 let, dennodenně fronty a frontových bojovníků nepočítaně  a na všechno, počínaje hajzlpapírem a konče úzkým a zaostalým sortimentem elektroniky a auty.

Bojovali jsme, kde jsme mohli a jak jsme mohli. Měli jsme neustále se zostřující třídní boj. Boj za mír, boj za socialismus, proti imperialismu, boj za vyšší životní úroveň, boj o zrno atd. atd. Prostě jsme bojovali dnem i nocí za všechno, dokonce i za lepší počasí v duchu komunistické nabubřelosti. Poručíme větru, dešti. Tento boj byl zřejmě veden proto, že lid zařadil mezi nepřátele socialismu zimu, horko, sucho i padání listí.

To rozhodující a nejvyšší stupeň hosana zasluhující, se stalo koncem roku 1989. Z těch všech přes 40 let trvajících front a bojů pod heslem Stalina: „Není pevnosti, kterou by bolševici nedobyli“, se neuvěřitelný a překvapivý paradox přecházející někdy až v parodii. Několika denní zvonění klíči stačilo k drtivé porážce vlády jedné zločinné strany. Jsem hrdě přesvědčen, že navždy a nastoupili jsme cestu kapitalismu.

Celá staletí ekonomičtí myslitelé zkoumali, co je zdrojem bohatství materie i ducha pro uspokojování nepřehledného množství lidských potřeb.

Marx dospěl k názoru, že je především práce vykořisťovaného dělníka soukromým kapitalistou, a proto kapitál i kapitalismus se musí zlikvidovat.

Ekonomická věda na přelomu 19. a 20. Století základy marxismu zcela odmítla a dospěla k závěru dosud platného, že na tvorbě potřebného bohatství, které je ohodnocováno penězi, se podílejí tři rozhodující činitelé: Práce, kapitál a půda.. Půda je chápána nejen jako zdroj potravin, ale také jako zdroj přírodního bohatství, nerostného i rostného.

Ani jeden z těchto faktorů sám o sobě není schopen potřebné hodnoty vytvořit

Práce bez účasti kapitálu a půdy vytvoří málo až nic; kapitál bez účasti práce a půdy vytvoří druhé málo až nic; půda bez účasti práce a kapitálu vydá ze svého bohatství třetí málo až nic. Jednotlivá mála ani jejich součet nemůže vést k uspokojování spotřeb, k rozvoji společnosti. Klíčová je pro tvorbu bohatství vzájemná součinnost a souhra těchto tří činitelů. Každý z nich vytvoří tím větší produkt, čím více jsou zapojeni všichni dohromady. Zdůrazňovat prioritní postavení jednoho z faktorů bohatství na úkor druhého vede ke snižování výsledného efektu, k chudnutí a zaostávání společnosti.

Práce vděčí za svoji tvůrčí schopnost kapitálu a půdě. Kapitál vděčí za svůj růst práci a půdě. Půda vděčí za vydávání svého bohatství práci a kapitálu. Práce a kapitál mají však k přírodnímu bohatství kladný i záporný vztah. Ke kladům náleží chov, šlechtění, péče o zachování mnohých druhů fauny a flory, k  záporům různé nezodpovědné drancování přírodního bohatství.

Při tvorbě bohatství nelze jednotlivé faktory od sebe oddělit, proto také je nelze od sebe oddělovat při rozdělování bohatství.

Tyto procesy jsou velice složité a rozporné, a proto trvale úspěšné řešení spočívá v soustavném jednání prodchnuté vzájemným chápáním, porozuměním, dohodami a kompromisy. Neúspěch a krach je zaručen zvýhodňováním jednoho faktoru na úkor druhého, tvrdohlavostí, závistí a nenávistí.

Nezbytné uplatňování, stále hledat a nacházet prospěšný soulad mezi prací, kapitálem a půdou, přináší společnosti přímo kolosální vklad: ruší se, nemá naprosto žádné opodstatnění  - třídní boj, vykořisťování člověka člověkem, likvidace soukromého vlastnictví a svěží zelenou a širokou cestu má svoboda, demokracie, vlastní zájem a tržní systém.

Článek završím skvělými a stále platnými myšlenkami Tomáše Bati.

„…souhra lidí jest nejdůležitějším předpokladem zdárného výsledku práce.“

„Je to však silný život, učící spoléhání na vlastní síly a na spolupráci, zavrhující dary, subvence a podpory, jako nedůstojné zdravých, dospělých lidí“. „Milosrdenstvím a dary lidem nepomůžeme. Musíme je naučit, aby spoléhali na sebe a pomohli si sami“

 

Vladimír Houser

 

Autor: Vladimír Houser | úterý 17.11.2015 18:07 | karma článku: 14,91 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Vladimír Houser

Práva a povinnosti

Lidská populace již od svého vzniku až dosud je churavá tím, že intenzivněji preferuje svoje úsilí za svá práva a nároky a výrazněji šetří svým úsilím za plnění svých povinností.

27.12.2015 v 19:22 | Karma: 17,39 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Politika

Příliš mnoho lidí žije v přesvědčení, že politika je svinstvo. Tento „názor“ není ojedinělý ani mezi lidmi vysokoškolsky vzdělanými.

13.12.2015 v 21:59 | Karma: 7,73 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Konzumní společnost

Hledači nového systému za kapitalismus a současně jeho „osvícení“ napravovatelé jsou zaujati svým opravárenstvím tak, že zavání, až páchne fušerstvím v podobě odporu k jeho hnací síle – dosahovat zisk, peníze, spotřebu, prospěch.

3.12.2015 v 18:07 | Karma: 14,53 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Terorismus islámských extrémistů

Teroristický útok na několika místech v Paříži a možnost jeho pokračování kdykoliv a kdekoliv prohloubil oprávněnou pozornost a všestranné odsouzení na celém světě.

26.11.2015 v 18:48 | Karma: 26,34 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Pokus o odpověď III

Byl jsem velice potěšen z ohlasu, většinou nesouhlasného, na můj článek: „ Pokus o odpověď II“, ve kterém jsem vyjádřil moje chápání úlohy Karla Marxe a marxismu v dějinách.

9.11.2015 v 17:44 | Karma: 11,06 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Odkaz, čeho ?

Odkázat se dá na cokoliv, například na dobro i zlo. Stalinistka Semelová, poslankyně KSČM k 70. výročí konce II. Světové války zplodila paskvil s názvem „Nezapomínejme na odkaz těch, kteří padli v boji za mír a naši svobodu.“

2.11.2015 v 15:44 | Karma: 21,99 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Pokus o odpověď II

Pod jménem Antonín Moskalík, byl publikován názor na moje články. Hodnoceny byly jako značně triviální tj. hrubé, otřepané, sprosté atd., proto tento čtenář tvrdí, že přesný zdroj poučení by tedy v článcích pana Housera nehledal.

27.10.2015 v 18:40 | Karma: 12,82 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Posvátnost soukromého vlastnictví

Další do nebe volající nesmysl je odsuzovat, různými důvody omezovat, či dokonce likvidovat jednu z určujících hodnot civilizace: soukromé vlastnictví.

19.10.2015 v 15:48 | Karma: 19,26 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Pokus o odpověď

Samozřejmě, že velice rád a s potěšením čtu souhlasné názory s mým chápáním některých zásadních otázek vývoje lidského rodu. Jsou pro mě radostným podnětem k dalším úvahám.

11.10.2015 v 20:16 | Karma: 10,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Hledání nového modelu za kapitalismus III

Ještě něco o trhu, nejvšestrannějším a nejdůležitějším pilířem civilizace, který po celou dobu její existence nedokázal nikdo tak úspěšně využít jako kapitalismus.

5.10.2015 v 16:53 | Karma: 14,70 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Hledání nového modelu za kapitalismus II

Navazujíc na minulý článek, kde jsem vyjádřil názor o svobodě a demokracii, ještě dodávám: Demokratický způsob vlády je sice složitý a rozporuplný a přesto nenahraditelný.

24.9.2015 v 18:07 | Karma: 10,23 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Hledání nového modelu za kapitalismus

Navazujíc na minulý článek se ptám: Proč hledat nový model ? Marx ho již před 160-ti lety vymyslel a k jeho realizaci založil politickou stranu sociální demokracii.

20.9.2015 v 20:07 | Karma: 11,78 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Dvojvládí práce a peněz

Dvojvládí práce a peněz: k všeobecnému tvrzení, že vše v životě se točí jenom kolem peněz, některé úhly pohledů.

13.9.2015 v 15:59 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Krize společnosti

Různé krize, jako přirozený spojenec života společnosti a jejich léčení. Výhody kapitalismu během krize.

7.9.2015 v 16:23 | Karma: 7,65 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Něco o největším podvodu na civilizaci II

Politický systém kapitalismu a využívání zákonů přírody. Z dosavadního ohlasu na můj článek vyplývá, že stále příliš mnoho lidí si neuvědomuje a nemálo ani nechce, nebo není schopno si připustit staré pravdy. Proč ?

28.8.2015 v 18:10 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Houser

Něco o největším podvodu na civilizaci

Chce-li kdokoliv, kdykoliv a kdekoliv trvale pochopit a posléze více či méně úspěšně ovlivňovat vývoj civilizace, tak bezpodmínečně musí vycházet, poučovat se, opírat se o zákonitosti přírody.

19.8.2015 v 21:52 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 544x
Jsem důchodce, stár 93 let, mající základní vzdělání, původním povoláním dělník v pivovaru. Mám 5 dětí, 8 vnoučat a 8 pravnoučat. Jsem přesvědčený pravičák a budu psát převážně o politice

Seznam rubrik