Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R47a69d88k54a 32D42u14f44e96k

17. 11. 2015 22:36

Batu jste vytrhl z kontextu bud proto,ze znate jen par citatu,nebo ucelove. Byl prvnim opravdovym socialnim kapitalistou na svete, poskytoval lidem na svou dobu neuveritelne socialni jistoty pres bydleni,skoly az po duchodove a zdravotni pojisteni,sluzby,ktere dnes zajistuje stat,takze my vsichni.Poukazovat proto na Batu jako na kapitalistu dnesniho modelu je nesmysl a znaci o nezohledneni spolecenskych pomeru doby. Dnesni kapitalista nema s tim Batovskym za mak nic spolecneho,neb nemusi svym lidem zabezpecit to co Bata,stat to dela za nej a za penize nas vsech.Bata si byl dobre vedom dulezitosti blahobytu a garantoval blahobyt vsem svym lidem.Zeny byly u neho ve sluzbe jem nekolik let,protoze se staly natolik bohatymi,aby se mohly vdat a poridit si male hospodarstvi.Mate snad pocit,ze tohle se dnes deje na trhu globalniho kapitalu???

1 0
možnosti
Foto

Je rozdíl když něco poskytujete z vlastního rozhodnutí, nebo z donucení.

0 0
možnosti
Foto

Co věta, to nepřesnost. Copak někdy Marx s Engelsem usilovali o rovnostářskou společnost, nebo popírali rozdíly mezi lidmi?

A co vám říká teorie komparativních výhod?

1 1
možnosti

Teorie komparativní výhod se týká mezinárodního obchodu. Marx a Engels skutečně navrhli koncept absolutně rovnostářské společnosti.

2 0
možnosti
Foto

Současné zemědělství žije z dotací a pomocí řepky devastuje krajinu. Minulé postupy byly šetrnější a účinnější. Bude nutné začít hospodařit uvážlivě a vědecky !!

0 0
možnosti

Myslím, že dnes až tak neplatí princip meritokracie. Pokud zůstaneme na úrovni výrobce bot nebo majitele sítě restaurací, tak píle a schopnosti odpovídají bohatství, ale když se dostaneme na úroveň tzv. oligarchů, tak jde prokazatelně o politické kontakty a ovlivňování veřejné správy...

1 0
možnosti

Dokonalá meritokracie je utopií ovšem více či méně ve společnostech existuje. Bohužel je smůla, že slábne a státy svou politikou mnohdy dotují oligarchické organizace, celky a skupiny, které meritokracii záměrně ničí.

0 0
možnosti

Napsal jste to velmi hezky. Velká karmaR^.Jste skvělý člověk. Přeji Vám ještě mnoho krásných let na této zemi.:-) [>-]

3 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 544x
Jsem důchodce, stár 93 let, mající základní vzdělání, původním povoláním dělník v pivovaru. Mám 5 dětí, 8 vnoučat a 8 pravnoučat. Jsem přesvědčený pravičák a budu psát převážně o politice

Seznam rubrik